Zapalovač Slavoj Blecha
> Hlavní stránka
> Vězeňské boty
> Písemnosti vězně Jaroslav Bělohlávek
> Zapalovač Slavoj Blecha
> Vikingská plachetnice z lidské kůže
> Dopis vězně Karel Chyška

Vyjádření KT Dachau k zapalovači.

Zapalovač patřil vězni jménem Slavoj Blecha, narozen 29.7.1921 Svianov, bytem Valašské Meziříčí, náboženství pravoslavné. Příhod do Dachau 23.6.1941, říslo vězně 26465, vězeň v ochranné vazbě, osvobozen 29.4.1945.

K smrti oslabení vězňové jsou jednou stranou každodenního života v koncentračním táboře. Druhou stranou je, že pro mnoho vězňů bylo docela dobře možné vydělat si mimořádnými pracovními výkony prémiové peníze, za které si v jakési vězeňské kantýně mohli koupit jídlo nebo cigarety. Bylo také povoleno, aby rodinní příslušníci mohli do tábora posílat cigarety. Takže není úplně nesmyslné, že by vězeň mohl vlastnit zapalovač. V Dachau například máme několik dřevěných cigaretových pouzder, které si vězni udělali v táborovém truhlářství.
S bordelem je tomu tak, že ve všech koncentračních táborech byly vězeňské bordely, ve kterých měli privilegovaní vězni možnost mít sex. Ženy byly nucené prostitutky, to znamená vězeňkyně, které byly k sexu donuceny.
Ve zcela jiné souvislosti přitom figuruje Slavoj Blecha. Bývalý vězeň z Dachau, pan Josef Zeidler z Mariánských Lázní, napsal v roce 1970 bývalému spoluvězni dopis na téma "Solidarita a odpor v Dachau." V něm se zmínil, že ze solidarity s ženami mnoho politických vězňů táborový bordel nenavštěvovalo. V tomto dopise jmenoval i pana Blechu, s kterým se přátelil a který varoval pana Zeidlera před informátorem gestapa.
S pozdravem,
Albert Knoll
Infocentrum KZ Dachau









 

 

TOPlist