Historie klystýru
> Hlavní stránka
> Historie klystýru

Nálevka nebo klystýr patří mezi nejstarší metody. Klystýr - přívod je vyroben z kontejneru (irigátor), který je větší, aby pojmul větší část vody. V dávných časech, klystýry byly často vyřezávané ze dřeva nebo tykve. Tato metoda se stále používá u primitivních národů.

Ve staroegyptské medicíně, využití klystýru pro provedené stolici bylo běžné. Věřilo se, že veškerá stolice pro ochranu a podporu zdraví, musí být pravidelně vyplavována ven z těla. Byli i specializovaní lékaři pro klistýr.

Také v řecké medicíně, byl klystýr terapeuticky významný nástroj. Hippokrates (460 do 377 př. nl), uvádí, že zdraví závisí na rovnováze. Zácpa znamená, že neexistují žádné tělesné tekutiny v rovnováze. Hlavně při zácpě a onemocnění zažívacího ústrojí se používal klystýr a měl čistit střeva od zbytků a šťáv.

V Indickém Ájurvéda a jóga je význam jak pro fyzické a duševní zdraví. Toto basti jen jeden klystýr se provádí čerpání vody pomocí svalové kontrakce pánevního dna a konečníku, nebo můžete použít klystýr, který byl původně vyroben z živočišných močových měchýřů.

Klystýr ze zvýřecího močového měchýře. Indiáni z oblasti Amazonie vyráběli první gumové míčky z gumy a dali je na klystýr. Ve středověku bylo použito pro výrobu klystýru kůže nebo pergamenu, které byly sešity do pytle. K nádobě byla připojena trubice, která se skládala většinou z drahých kovů, z rohu nebo kosti, a na konci nebo na boku měl jednu nebo více výstupního otvoru.

Klystýr, 18 Století. Muzeum dějin lékařství na univerzitě v Zürich.Mechanische stříkačky s kovovými závity, píst, jehly a byl asi od roku 15. Století. V době, kdy žil Molière, bylo podávání klystýru samozřejmostí, předepsaná jako lék od lékařů.

Od 17. Století, již existují zařízení na klystýr, vychází také z principu pístu. Vývoj vznikl z přání mnoha pacientů, kteří nechtěli vystavit své přirození před cizím člověkem. V dobách společenské přijatelnosti a normálnosti, asi do poloviny 20.století, přívod byl nejen jako zdravotnické prostředky, ale také jako tělesných trestů používaných ve vzdělávání.



Klystýr ze zvířecího močového měchýře. Africká dřevěná socha, 19 století

Klystýr, 18 Století. Muzeum dějin lékařství na univerzitě v Curychu.

Přenosné přístroje na klystýr podle Giovanni Alessandro Brambilla z 18. Století. Muzeum dějin lékařství na univerzitě v Curychu

 

 

TOPlist