popis miny
> Hlavní stránka
> popis miny
> jiné miny

Protipěchotní mina nášlapná plastová
Nášlapná protipěchotní mina PP-Mi-NA-1 je velmi jednoduchá a účinná zbraň. Jejím účelem nebylo vojáka zabít ale zneškodnit jeho bojeschopnost. Nepůsobila střepinovým účinkem ale tlakovou vlnou. Výsledkem výbuchu byla (a jsou) utržená chodidla, lýtkové kosti a nenávratně poškozená měkká tkáň. Postižený voják měl v případě rychlé pomoci asi padesátiprocentní šanci na přežití, protože jestliže nevykrvácel, velmi často se dostavoval šok. Ten byl hlavní příčinou úmrtí při zranění nášlapnou minou. Ať přežil nebo ne, nepřítel si mohl jednoho vojáka odškrtnout.

•Mina je vylisována ze zeleného plastu,má čtvercový tvar o stranách cca 75 mmm a síle 30 mm. Ze spodní a vrchní strany je mina vypouklá, jsou to jakési pružné plastové polštářky které se po stlačení vrací zpět do původní, vypouklé polohy. V těchto polštářcích je z jedné strany umístěna jehla a z druhé strany, naproti jehle, iniciační náložka. Jehla i iniciační směs jsou uloženy v plastových zátkách které jsou opatřeny vnějším závitem a zašroubovány do středu polštářků. U cvičných min mají zátky červenou barvu, u ostrých je barva zelená.
Neutralizace - Z boku miny vyčnívá jednoduché odjišťovací zařízení. Jedná se vlastně o plastový klíč, jehož pootočením o 90o a povytažením se mina odjistí. Tím samým ale samozřejmě opačným postupem se mina zase zajistí. Mina obsahuje asi 100 g lisovaného tritolu ve tvaru podkovy. Cvičné miny (označení na obalu CvPPMi-Na 1) mají místo tritolu neškodnou látku, asi něco jako cuprextit a tenký hliníkový plech taktéž ve tvaru podkůvky, pravděpodobně kvůli vyhledávání detektorem při ženijním výcviku. Jinak samotná ostrá mina obsahuje minimum kovových částí a ty které tam jsou, mají tak malé rozměry, že jsou běžně používaným vojenským detektorem kovů téměř neidentifikovatelné. Pro jejich bezpečnou likvidaci a uložení v polních podmínkách stačí vyšroubovat roznětku.






 

 

TOPlist