<< zpět


Halštatské sekery 800 - 480 před n.l.
Starší doba železná - doba halštatská

Oblast Mikulčice

Starší doba železná (800–480 př. n. l.) zahajuje období, v němž je hlavní surovinou železo. Na naše území se první železné výrobky dostávají již od konce 9. století př. n. l., o místní metalurgii, případně o těžbě zdejších povrchových zdrojů železných rud lze uvažovat od 8. století. Železné výrobky ale ještě nedosahují dobré kvality.
Starší doba železná je nazývána dobou halštatskou podle pohřebiště u městečka Hallstatt v oblasti Solné komory v Horním Rakousku. Dnes je i na základě sídlištních nálezů zřejmé, že se jednalo o výjimečné sídlo, obchodní metropoli, odkud místní knížata ovládala středoevropský obchod se solí.

Tyto centrální lokality na našem území neznáme, jsou poznána především rovinná sí-dliště (Čejč, Lanžhot, Mikulčice, Vémyslice). Některá z nich byla ohrazena, hovoříme o nich jako o dvorcích, jeden byl prozkoumán (Kuřim u Brna). Rovinná sídliště jistě nebyla zcela bezvýznamná, na Moravě je na mnoha z nich dobře doloženo zpracovávání jantaru, který jistě nesloužil jen potřebám místních elit, ale také k dalšímu obchodu. Zejména v závěru doby halštatské dochází i u nás k budování malých opevněných poloh na výšinách. Jsou známa z Čejče (lokalita Špidlák), Křepic nebo Moravského Krumlova (Mokrý žleb).


Halštatské listové sekery s raménky

Halštatské listové sekery s raménky

Halštatská listová sekera s raménky Rožďálovice-Dimokuly

Halštatská listová sekera s raménky Morava, Chřiby

 

 

TOPlist