<< zpět


FORSASTRA
V roce 1925 získal Josef Vaněk řádnou provozní licenci v Semilech na továrnu na výherní automaty. mince. Ohio měl své obchodní zástupce, pány Beneše v Hradci Králové, Zlatníka v Šestajovicích, Petra Havlíka v Praze a pana Jirmáska v Humpolci. O Forbesy byl tak velký zájem, že byla zřízena filiálka ve Varšavě, kde se tyto přístroje licenčně vyráběly. Šéfa firmy ve Varšavě dělal pozdější společník firmy, švagr Václav Hrdina.

V r. 1926 začal s pomocí hypotéky ze záložny v Pecce stavět v Semilech Na kruhách továrnu. V Semilech nenašel dostatek důvěry, aby mu na tu akci vůbec někdo něco půjčil. Po uvedení továrny do provozu měla tolik prostorů, že bylo možné zahájit i výrobu jiných artiklů. Výherních automatů bylo vyrobeno několik tisíc, protože se jich vyrábělo od samého začátku 17 ks týdně. Současně byly vyráběny i automaty FORBESON a FORSASTRA. V r. 1936 došlo k zákazu provozování výherních automatů, což byl konec výroby, protože byly prohlášeny za hazardní hru. I když zákaz provozu výherních automatů padl, už se v továrně J.Vaněk Semily nikdy nevyráběly. V únoru r. 1940 byl zatčen, protože ve své tiskárně vydával časopis V boj a také ho sám kolportoval. Po věznění v Jičíně, Vrvhlabí, Drážďanech a Golnově skončil před Lidovým soudem v Berlíně, kde byl ještě se dvěma členy ilegální skupiny 28. října 1942 odsouzen k smrti a 22. února 1943 byli všichni v Plötzensee popraveni. V r. 1945 mu president republiky na návrh tehdejšího ministra národní obrany Svobody udělil Československý válečný kříž 1939 in memoriam. Veškerý archiv, fotografie, materiály, ale i přístroje byly po znárodnění firmy v roce 1950 rozštípány, spáleny, stejný osud potkal fotografie a reklamní materiály.


Návod pro hraní Forbesu
Vhoďte dvacetihaléř do automatu a sečkejte, až peníz dopadne, načež lehkým úhozem ukazováčku na kroužek vymrštíte peníz do stroje na výhru. Automat vyplatí výhru hotově a račte si z kovové misky výhru vyjmout. Jiný peníz než dvacetihaléř nevhazuje, neboť v automatu propadne. "Forbes" výherní automat jest úředně zkoušen se stanoviska důchodkového, policejního i právního. Příslušné listiny u výrobní firmy: Josef Vaněk, továrna automatů Semily Č.S.R.
"Citace převzaty z knihy "Výherní automaty - Průmysl i zábava", Autoři: Frey - Kasal, Nakladatelství Olympia Praha, 1998".


FORSASTRA







 

 

TOPlist